Anasayfa / Hemoroid / Basur (Hemoroid) Neden Olur, Nasıl Geçer?

Basur (Hemoroid) Neden Olur, Nasıl Geçer?

Tıpta hemoroid, toplumda ise basur olarak adlandırılan en yaygın makat hastalığıdır. Bazı yörelerde mayasıl olarak adlandırılsa da, mayasıl çok farklı bir rahatsızlık olup karıştırılmaması gerekmektedir. Basur bir çok sebepten dolayı ortaya çıkan bir rahatsız olsa da, en sık karşılaşılan sebebi kabızlıktır.

Kabız olan birinin tuvalet ihtiyacını giderdiği sırada ıkınması ile beraber makat bölgesinde basınç meydana gelerek toplardamar ve doku gevşekliği oluşmaktadır. Aslında bilinçli davranıp, gerekli önlemler alındığında önüne geçilebilecek ve mağdur olunmayacak bir durumdur.

basur neden olur

Basur Kaça Ayrılır, Çeşitleri Nelerdir?

Hastalık birden bire ortaya çıkmaz. Üst üste aynı hataların tekrarlanması ile ortaya çıkıp ilerleme gösterir. Aslında başlangıç aşamasında fark edildiğinde ciddiye alınsa kimse için sorun teşkil etmez. Fakat makat bölgesi hastalığı olduğundan toplumda utanma ve çekinme sıkıntısı başladığından kişiler hiç kimseye bişey söyleyemez ve bu rahatsızlıkla birlikte hayatını sürdürmeye çalışır. Bu durum hastalık en son evreye varıp, artık dayanılmaz bir hale gelene kadar devam eder. En sonunda canına tak eden bireyler soluğu tedavi merkezlerinde almaktadır.

Başlıkta ve üst paragrafta belirttiğimiz gibi basur çeşitleri ve dereceleri olan bir rahatsızlıktır. İç ve dış olmak üzere ikiye ayrılır. Toplumda en sık görülen tipi iç basur dur. Bu da kendi içinde dört derecede incelenir. 1. başlangıç derecesi olup 2. ve 3. derece şeklinde devam ederek 4. dereceye ulaşır. Dördüncü derece en ilerlemiş vakalardır. Tedavisi olmazsa olmaz durumuna gelmiş durumdur dersek yanlış bir tabir olmaz.

whatsapp bilgi

Şimdi sırasıyla kısa bir şekilde bu dereceleri izah edelim.

1. Derece: Basurun yeni yeni meydana geldiği halidir. Meydana gelen meme ne elle ne de gözle fark edilemez. Doktora başvurulduğunda yapılacak anoskop muayenesi ile teşhis edilebilir. Tedavisi kolaydır ve önlem alındığı taktirde ilerleme de görülmez.

2. Derece: Hastalığın ilk evresinde gerekli tedbirlerin alınmaması ve kişinin önemsememesiyle ulaştığı durumdur. Bu tipte meydana gelen meme dışkılama sırasında anüs dışına çıkmakta, dışkılama bitip kalkıldığında ise tekrar anüs içerisine girmektedir. 1. ve 2. derecede ağrı meydana gelmez ki zaten basur normal de ağrı yapan bir hastalık değildir. Fakat 3. ve 4. derece rahatsızlıklarda değineceğimiz şekilde ağrılar söz konusu olabilir. Basur yalnızca kanama şikayetlerini öne çıkaran bir sorundur.

3. Derece: Bu derecede ki basur artık ciddi boyutlara gelmiş demektir. Bu evrede ki meme dışkılama sırasında yine anüsten dışarı çıkar fakat dışkılama ihtiyacı bittiğinde el yardımıyla anüs içerisine geri sokulabilir. Sokulmadığı taktirde basur boğulması meydana gelir ve ağrı gözlemlenir.

4. Derece: Basur çeşitleri başlığının ardından ikinci paragrafta iç basurun en ilerlemiş boyutunun dördüncü derece olduğunu ele almıştır. Bu derecede ki basur memesi artık sürekli anüs dışında durmaktadır. Üçüncü derecede olduğu gibi bunda da basur boğulması durumu oluşmakta ve kişiyi ciddi ağrılara maruz bırakabilmektedir.

Basur çeşit ve derecelerini olabildiğince özetle anlatmaya çalıştık. Şimdi ise 3. ve 4. derecede meydana gelen basur boğulması durumunun ne anlama geldiğini açıklayalım.

Basur Boğulması (Tromboze Hemoroid) Nedir? Neden Olur?

Üçüncü derecede ki vakalarda memenin içeri sokulmaması, dördüncü derecede ise memenin sürekli dışarıda durması ile bu memelerin makat kasları arasında sıkışmasından kaynaklanan durumdur. Bu ağrı bir süre devam ederek kişinin hareketlerini de kısıtlamaktadır. Bu sürecin daha kolay atlatılabilmesi için geliştirilmiş olan uyuşturucu etkili basur merhemleri kullanılabileceği gibi, sıcak su oturma banyosu yapmakta fayda sağlamaktadır. Fakat en kesin çözüm yolu basur tedavisi olmak ve hastalığa tekrar maruz kalmamak için yapılan hatalara dikkat etmek gerekmektedir.

Basur Olmamak İçin Ne Yapılmalı?

Tuvalet alışkanlığınıza dikkat edin: Bir çok insan herhangi bir sorun oluşturacağını tahmin etmediği için yanlış davranışlarda bulunmaktadır. Örneğin bazı kişiler temizliğe çok önem vermekte ve evlerinden başka yerde dışkılamaktan kaçınmaktadırlar. Dışkılama hissetse bile bu ihtiyacı evlerinde gidermek üzere ertelemektedirler. Bağırsaklar bu duruma alışkanlık gösterdiğinde ise zamanla tembelleşerek dışkı sinyalleri göndermemekte ve böylece kabızlık oluşmaktadır. Anlaşıldığı üzere dışkılama ertelenmemesi gereken, geldiğinde 1 dakika içerisinde ıkınmadan yapılması gereken bir durumdur.

Kabız kalmamaya özen gösterin: Gerek üst kısımda bahsettiğimiz sebepten, gerekse yanlış tüketilen gıdalardan dolayı kişiler bazı zamanlar kabız kalabilmektedir. Kabız kalmamak için bol lifli gıdaların tüketilmesi gerekir.

Tuvalette fazla vakit geçirmeyin: Bir çok insan tuvalete giderken yanında gazete, kitap, cep telefonu veya tablet gibi araçlar götürmektedir. Bu gibi araçlar kişinin tüm ilgisini çekerek tuvalette daha uzun vakit geçirmesine olanak tanımaktadır. Fakat dışkılama pozisyonunda uzun süre oturmak hem baskı uygulamakta hem de kişinin istemsiz bir şekilde ıkınmasına yol açmaktadır. Bu sebeple tuvalete herhangi bir şey götürülmemesi gerekir.

Dışkılama kısa olmalıdır
En ideal dışkılama en uzun 1 dakika kadar sürede gerçekleştirilmeli ve mümkünse sabah kahvaltısından sonra yapılmalıdır. Eğer dışkılama işleminin bir kısmı gerçekleştirildiyse ve hala var gibi hissediliyorsa ıkınmamalı tuvalet derhal terk edilerek bir sonra ki tuvalet ihtiyacına bırakılmalıdır.

Fazla ağır kaldırılmamalı
Sürekli fazla ağır yüklerin kaldırılması bir çok sağlık sorununa yol açabildiği gibi, makat bölgesinde baskı meydana getirdiğinden basur problemine maruz bırakabilmektedir. Eğer bu tarz bir hissiniz varsa ağır kaldırılmamalıdır.

basur muayenesi nasıl yapılır

Basur dahil tüm makat bölgesi rahatsızlığı olan insanların tedirgin olduğu ortak nokta kesinlikle utanma problemidir. Rahatsızlığın oluştuğu bölgeyi bir başkasına göstermek ne yazık ki çok kolay olmaması çekinmelere yol açmaktadır. Utandıklarından dolayı bu rahatsızlıklarla beraber yaşamaya çalışan kişiler bir süre sonra dayanılmaz acı ve benzeri ızdıraplara maruz kalmaktadırlar. Dolayısıyla kaybettikleri tek şey zaman ve çektikleri çile olur.

Buna istinaden hastaların kesinlikle herhangi bir utanma veya çekinme hissine kapılmadan problemi ilk anladıkları zaman muayene olmaları teşhis konması ve gereğinin en hızlı ve doğru şekilde yapılabilmesi açısından önemlidir.

Basur Muayenesi Nasıl Yapılır?

Basurun çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar iç ve dış basur olarak adlandırılır. İç basur 4 dereceye ayrılır. 1.2.3 ve 4. derece basur denilmektedir.

Muayene anında da basurun derecesine göre çeşitli muayene yöntemleri bulunmaktadır. Bunları şimdi detaylandırarak sıralayalım.

Hasta diz ve dirsek üzerinde duracak şekilde muayene masasına yatırılır. Başı aşağı da kalçası yukarıda olacak şekilde durmalıdır. Hamile veya bu şekilde duramayacak hastalar yan şekilde yatırılarak kafa ve dizler karına doğru çekilerek yapılmaktadır.

1-) Gözle Muayene ; Hastaya üst kısımda belirttiğimiz pozisyon aldırıldıktan sonra hekim ilk olarak göz ile muayene yapmaktadır. Kişide dış basur varsa gözle gayet kolay bir şekilde teşhis edilebilmektedir. Fakat iç basur için sadece 3. ve 4. dereceler bu yolla görülebilmektedir.

2-) Parmakla muayene ; Gözle muayene edilemeyen hastalıkların teşhisi için kullanılan yöntemdir.

3-) Anoskop muayenesi ; Anoskop makat hastalıklarında kullanılan ve anüs ile bağırsakların son 10 cm’e kadar olan kısmının görülmesine olanak tanır. Böylece diğer iki yöntemle görülemeyen hastalıklar bu alet kullanılarak görülebilmektedir.

İlaçla Basur Tedavisi Olur mu?

Hemoroid yani halk arasında ki tabiriyle basur diş çürümesine benzer bir doku hasarıdır. Şöyle ki, çürük bir diş fırçalanarak nasıl eski halini almıyorsa aynı şekilde bu da ilaç ya da kremle düzelmemektedir.

basur ilaçla tedavi edilir mi

Hemoroide maruz kalmış olan kişilerin ilaç yada krem kullanması sadece kişide rahatlamaya ve şikayetlerin azalmasına yardımcı olmakta ve hasar gören dokunun tedavisinde rol oynamamaktadır.

Farklı Hastalıklar Basur Sanılabilir!

Makat bölgesinde farklı ve kendi kendine geçebilen problemler görülebilmektedir. İnsanlar bu bölgede meydana gelen tek rahatsızlık basur sandıklarından bu hastalığı tedavi ettiği iddia edilen bitkisel ilaçları kullanırlar aslında bu esnada rahatsızlık kendi kendine geçmektedir fakat kişi ilaç sayesinde geçtiğini sanır ve çevresindeki insanlarada önerir. Yani tedavi adına hiç bir gerçekliği olmayan bu karışımlar bu sayede tedavi edici üstünlüğe sahip olur.

Bu da karışımları üreten ve satan kişilerin işine gelmektedir. Bu karışımlar hemoroidin oluşumu için en temel sebep kabızlığa iyi gelebilir, kişinin böylece dışkılamasını rahatlatabilir ve şikayetlerini azaltabilir. Fakat asla tedavi edemez ve şikayetler yeniden baş gösterecektir.

Üçüncü derece basuru olan birinin dışkılama sonrasında memeyi el yardımıyla içeri sokması gerekmektedir. Sokmadığı taktirde meme makat kaslarının arasında sıkışmaya maruz kalır ve ağrılar baş gösterir. Dördüncü derece basurda meme hiç bir şekilde içeri girmediğinden bu durumla karşı karşıya kalmaktadır.

Bu dereceye ulaşmış olan basur hiç bir ilaçla tedavi olmayacak duruma gelmiş demektir. Fakat şikayetlerin azalması için eczanelerde bulunan kremler kullanılabileceği gibi evde yapılacak sıcak su oturma banyosu da fayda sağlamaktadır.

Basur İçin Hangi İlaçlar Kullanılır?

Memenin makat kasları arasında sıkışması (tromboze hemoroid) söz konusu olduysa ağrı kesici, anestol merhem, kortos fitil, proctoglivenol krem, proctolog anal krem gibi eczanelerde satılan ürünler kullanılabilir ve büyük oranda rahatlama sağlar. Özellikle anestol krem kullanılırsa bölgenin uyuşmasına olanak tanıdığından ağrı dursa bile kişi tarafından hissedilmemektir.

Bitkisel Tedavi Mümkün mü?
Yazımızın akışında belirttiğimiz gibi, bitkisel ilaçlar hemoroid oluşum sebeplerine iyi gelebilir ve böylece kişilerde rahat dışkılamaya olanak tanıyarak rahatlamasını sağlar. Fakat tedavi edici hiç bir üstünlüğü yoktur.

Basur Nasıl Geçer?

Hastalığın derecesine ve çeşidine göre değişik tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Tabi bunun öncesinde proktoloji (makat hastalıkları) uzmanı tarafından problemin hemoroid olduğuna dair kesin teşhis konulması gerekmektedir. Çünkü bu bölgede meydana gelebilen bir çok hastalık vardır. Teşhisin konulması ile aşağı daki tedavi yöntemleri uygulanabilir. Bunlar ameliyatsız tedavi yöntemleri olup çok kısa bir sürede gerçekleştirilir ve hemen sonrasında kişi günlük hayatına kaldığı yerden devam ederek ister evine, isterse işine gidebilir.

İstanbul Basur (Hemoroid) Tedavisi
Hemoroid hastaları İstanbul’da proktoloji konusunda uzman ve tecrübeli ellere tedavi olmak istiyorlarsa Bakırköy, Şişli ve Kadıköy’de bulunan IDEA Klinik şubelerinden kendilerine en yakın olana iletişim bilgileri aracılığıyla ulaşarak randevu alabilirler. Her şubemizde proktoloji yani makat hastalıkları konusunda tecrübeli genel cerrahi uzmanlarımız görev yapmaktadır. İstanbul dışında yaşayan hastalar iletişim sayfasından mevcut diğer şubeleri görebilir ve kendilerine en yakın olan kliniğimizi tercih edebilirler.

Yazar: Op. Dr. Atilla KAYA

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Op. Dr. Atilla KAYA 1986 yılından bu yana genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermektedir. Kıl dönmesi, hemoroid ve anal fissür gibi makat hastalıkları yanı sıra nasır, siğil ve ben tedavileri uygulamaktadır.
iletişim
WhatsApp Destek
İletişim Bilgilerimiz