Anasayfa / Hastalıklar ve Tedavi Detayları / Kıl Dönmesi Nedir, Neden Olur

Kıl Dönmesi Nedir, Neden Olur

Tıpta pilonidal sinüs olarak isimlendirilen kıl dönmesi rahatsızlığı özellikle genç yaşta ki erkeklerin başına gelen bir problemdir. Aynı şekilde kadınlarda da meydana gelen bu rahatsızlık erkeklere nazaran biraz daha azdır. Yazımıza başlamadan önce yanlış bilinen bir konuyu aydınlatmakta fayda görüyorum.

Birçok insan bu rahatsızlığın kılın dışarı değil tam tersi yöne yani cilt altına doğru uzaması şeklinde meydana geldiğini düşünmekte veya sanmaktadır. Arkadaşlar sizin düşündüğünüz sorunun ismi kıl batığı olup, pilonidal sinüs rahatsızlığı ile hiç bir ilgisi yoktur. Kıl dönmesi saç tellerinin ensenizden aşağı düşmesi ve kuyruk sokumu bölgesinde ki cilde delik açması doğrultusunda gerçekleşmektedir. Yazımızın devamında bu konuyu geniş kapsamlı olarak ele alacağız.

kıl dönmesi neden olur

Pilonidal Sinüs Nedir?

İnsanlar hayatları boyunca makat bölgesinde karşılaşılan hastalıklardan birine veya bir kaçına maruz kalabilir. Pilonidal sinüs enseden düşen kıllar, cilt kalıntıları, elbise tozları ve benzeri bir çok yabancı maddenin cilt altına giriş sağlayıp buluşarak bir yumak haline gelmesi ile oluşmaktadır. Kuyruk sokumunda ki delik ya da deliklerin nasıl oluştuğunu ve bu yabancı cisimlerin içeri nasıl girdiğini merak ettiğinizi duyar gibiyiz. Öyleyse yazımıza kıl dönmesinin oluşumunu ve sebeplerini açıklayarak devam edelim.

Kıl Dönmesi Nasıl Oluşur?

Evet arkadaşlar öncelikle kıl dönmesi rahatsızlığının oturarak çalışan kişilerde meydana geldiğini söylemek yanlış olmaz. Masa başında çalışan, şoförlük yapan ve öğrenci olan kişilerde sıklıkla karşılaşılır. Aslında kişisel temizlik ve bakıma dikkat edildiğinde önlenebilen bir rahatsızlık olduğu bilinmelidir. Şimdi kıl dönmesi oluşumunu rahatlıkla anlaşılabilecek tarzda izah edelim.

Yazımızın başından beri asıl sebebin saçtan düşen kıllar olduğundan bahsettik. Arkadaşlar her insanın günde ortalama 100 tel saçı dökülmektedir. Saçın arka ve yan bölümündekiler enseden aşağı kuyruk sokumu bölgesine düşmektedir. Oturarak çalışan insanlar sürekli dik pozisyonda oturduklarından bir süre sonra yorgunluk hissederler ve yayılarak oturma pozisyonunu tercih etmek zorunda kalırlar.

Yayılarak otururken makat, kuyruk sokumu ve bel bölgesinde bir sürtünme ortaya çıkmaktadır. Bu sürtünme neticesinde bölgede bulunan kıllar cilde saplanarak delik açılmasına neden olurlar. Bir kıl nasıl bu şekilde delici veya sivri olabilir diye düşünebilirsiniz fakat arkadaşlar bir kılın ucu her ne kadar gözle görülemese bile oldukça sivri ve yivlidir. Yani bir matkap gibi cildi delerek arkasından da diğer yabancı maddelerin girmesine kolayca sebep olur.

whatsapp bilgi

Kişisel Bakım ve Temizliğe Önem Verilmelidir
Her insanın dikkat etmesi gereken bir konu olsa da özellikle oturarak çalışan insanların kişisel temizliklerine dikkat etmesi önemlidir. Özellikle tuvalet ihtiyacı sonrasında bu bölgenin de temizliği yapılabilir. Günlük ya da iki günde bir duş almak oldukça avantaj sağlar. Bunun dışında üst çamaşırınızı alt çamaşırınızın içine sokmamanızda avantaj sağlamaktadır.

Yayılarak Oturulmamalıdır
Uzun süre masa başında oturan ya da araç kullanan biri mutlaka bir süre sonra yorulduğunu ya da belinin ağrıdığını hissedecektir bu yüzden de yayılma ihtiyacı duyacaktır. Arkadaşlar sürtünerek oturmaktan mutlaka kaçınmak gerekir. Eğer yorulduysanız kuyruk sokumu bölgesinin sürtünmeye maruz kalmadan havaya kaldırılması suretiyle kendinizi biraz daha ileri alabilir ve bu şekilde oturabilirsiniz.

kıl dönmesi çeşitleri

Kıl Dönmesi Çeşitleri Nelerdir?

Toplumda çok sık bir şekilde görülmekte olan kıl dönmesi hastalığı ve çeşitleri için bu yazıyı derlemeyi düşündük. Op. Dr. Atilla kaya, kıl dönmesi türleri için şunları söylemekte ;

Bu rahatsızlığın çeşitleri fazla yoktur. %1 oranında göbek bölgesinde görülmektedir. Kıl dönmesi rahatsızlığı yaşayan insanların %99’unun kuyruk sokumunda oluşmaktadır. Kıl dönmesi çoğu zaman kıl batığı ile karıştırılmaktadır ve batık çok farklı bir rahatsızlık olup kıl olan her bölgede oluşabilmektedir.

Konuyla çok ilgisi olmasada kıl dönmesi ile karıştırılmaması bakımından açıklamak gerekirse şu şekilde izah edebiliriz.

Kıl Batığı nedir?

Vücudun kıl bulunan bütün bölgelerinde sakal, tüy veya diğer kıllar yön değiştirerek uzaması gereken taraf yerine vücudun içine doğru uzama göstermesi sonucunda oluşan probleme kıl batığı denmektedir. Fakat bu toplum içerisinde çok sık bir şekilde kıl dönmesi ile karıştırılmaktadır.

Kıl dönmesinin 5 derecesi vardır. Tip 1 ‘den Tip 5’e kadar adlandırılabilir. Tip 1 henüz yeni başlamış olan rahatsızlıktır. Tip 5 ise aşırı ilerleme göstermiş olan sıkıntıdır. Fakat hangi tip olursa olsun tedavi edilmesi gerekmektedir. Bir çok hastalıkta olduğu gibi kıl dönmesi için de erken teşhis ve tedavi kişi için daha az acı ve sıkıntı yaratacak bu da avantaj sağlayacaktır.

Kıl dönmesi görülen kuyruk sokumu ve göbekte kıllar dışardan gelip doku içine girer batıkta ise o bölgedeki kılın yönü değişip doku içine doğru büyür yani kıl dönmesinde canlı köke rastlanmazken batıkta büyüyen canlı kıl kökü vardır.

Kıl dönmesi tedavisinde var olan kıl yumağının uzaklaştırılması yeterliyken batık tedavisinde kökünde yakılarak yok edilmesi gerekir.

Yaşadığınız kıl dönmesi sıkıntıları için bizlere yorum kısmından soru sorabilir, muayene ve tedavi olmak için size en yakın şubemize ulaşarak randevu talep edebilirsiniz.
https://www.kildonmesi.com.tr/kil-donmesi-cesitleri

Kıl Dönmesi Nasıl Anlaşılır?

Arkadaşlar yine yazımızın başında belirttiğim gibi makat bölgesinde birçok hastalık meydana gelmektedir. Bir çoğu da gerekli tedbir ve önlemler alındığında önlenebilir hastalıklardır. Pilonidal sinüs diğer makat hastalıklarına göre biraz daha anlaşılabilir. Çünkü oluştuğu bölge daha farklıdır. Diğer hastalıklar anüs kenarında veya içinde meydana gelirken kıl dönmesi kuyruk sokumunda T bölgesinde oluşur. Ayrıca üzülerek söylemek gerekir ki kıl dönmesi anlaşıldıktan sonra iyileşebilecek veya önlenebilecek bir rahatsızlık değildir. Anlaşıldığı zaman artık epeyce bir yol almış ve tek çözüm yolu tedavi olmayı gerektiren bir durumdur.

Pilonidal sinüs probleminin anlaşılabileceği ayrıntılar şu şekildedir.

Kuyruk Sokumu Bölgesinde Delik:
Kıl dönmesi rahatsızlığını en erken süreçte anlamanın en basit yolu kuyruk sokumu bölgesinde var olan deliklerin tespit edilmesidir. Kuyruk sokumunda 1 ya da daha fazla delik söz konusuysa arkadaşlar maalesef üzülerek pilonidal sinüs rahatsızlığına maruz kalmış bir durumda olduğunuzu belirtmek isterim.

El İle Hissedilebilir Şişlik:
Kuyruk sokumundaki deliklerin tespit edilmesinden sonra anlaşılabilecek ikinci bir belirti ise bu bölgede elle hissedilen şişliktir. Fakat bu bölgede mevcut olan her şişlik kıl dönmesi olduğunu anlamını taşımamaktadır.

Akıntı:
Kıl dönmesi sorunu bölgeye dökülen kıllar, cilt kalıntıları ve elbise tozları sebebiyle ortaya çıkar demiştik. Dolayısıyla delik oluştuktan sonra bölgeye yabancı cisimler giriş yapacak ve şişlik oluşacaktır.

İltihap / Apse:
Pilonidal sinüs rahatsızlığının çekilmez bir duruma geldiği seviye kesinlikle iltihaplanma söz konusu olduğu an ve sonrasıdır. İltihabın yanı sıra kötü koku ve ağrı da ciddi düzeyde sıkıntı yaratmaktadır. Arkadaşlar iltihaplanma olduğunda mutlaka bir doktora başvurarak apsenin boşaltılması sağlanmalıdır. Aksi takdirde apse kendisi patladığında olduğundan daha fazla soruna yol açacaktır.

Kıl Dönmesi Apsesi Nasıl Boşaltılır?

Pilonidal sinüs apsesi üst kısımda da belirttiğimiz gibi aşırı rahatsızlık veren bir problemdir. Kendi kendine boşalmasını beklemek kendinize ıstırap çektirmekten başka bir şey değildir. Apsenin boşaltılması için apse oluşan yere küçük bir kesi yapılır ve içerisinde ki iltihap boşaltılır. Tedavi ise bu iltihabın boşaltılmasından 30-45 gün kadar sonra yapılması gerekir. Tedavi olmadığınız takdirde tekrar apse oluşacaktır.

Kıl Dönmesi İçin Hangi Doktora Gidilmelidir?

Pilonidal sinüs rahatsızlığı ile yalnızca genel cerrahi bölümü ilgilenmektedir. Fakat mümkünse proktoloji yani makat hastalıkları konusunda tecrübesi olan bir genel cerrahi uzmanına başvurmanız sizin açınızdan oldukça avantajlı olacaktır.

Bakırköy Proktoloji Uzmanları
Bakırköy’de proktoloji konusunda tecrübesi olan genel cerrahi uzmanımız görev yapmaktadır. Op. Dr. Atilla KAYA tüm makat hastalıkları konusunda tedavi hizmeti sunmaktadır.

Kıl Dönmesi Tedavi Yöntemleri

Mikro sinüsektomi İle Tedavi (Tavsiye Edilen Yöntem)

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz yöntemler nüksetme olasılığı %70 ihtimalindedir. Bu durumda mikro sinüsektomi yöntemi kullanılması oldukça doğru bir seçenektir. Bu tedaviden sonra hasta günlük hayatına akıcı bir şekilde devam edebilmektedir.

Yapılmakta olan işlem; Hastalıklı olan kısımda ki sinüsü almak için normal ameliyatlarda 12-25cm kadar bir kısım kesilmekte sonrasında içerisinde ki yabancı maddeler alınarak tekrar dikilmektedir. Mikro sinüsektomi tedavisinde ise yalnızca 1-1,5cm kadar bir yere kesi yapılarak dikişler kapatılır. İşlem yapılan yer çok küçük olduğundan dolayı hasta herhangi bir istirahat vs yapmadan yaşamını sürdürmektedir.

Mikro sinüsektomi Avantajları;

-Normal ameliyatlarda ki gibi 1 ay dinlenme, istirahat vs gerektirmez. Zaman kaybı yoktur. Okulunuza, işinize dönebilir. Hayatınızı sürdürebilirsiniz.
-Ağrı oluşmaz.
-Yara, pansuman gerektirmez.
-Tedavinin uygulanmasından 48 saat sonra banyo yapılabilir.
-Narkoz uygulanmaz.
-Kesi alanları çok küçük olduğundan dolayı iltihap oluşturmaz.

Gümüş Yöntemi İle Kıl Dönmesi Tedavisi

İlk olarak ince aletler ile kıl, tüy ve cilt kalıntılarının vücuda girmesine olanak tanıyan deliklerden giriş yapılarak bu yabancı maddelerin temizlenmesi sağlanır. Temizlenme işleminden sonra oluşan boşluğun içerisinde yabancı madde kalmaması amacıyla bu bölgeye gümüş nitrat solüsyonu verilerek yıkanması sağlanır. Uygulamalar tamamen bittiğinde vücudun içerisinde herhangi bir gümüş nitrat kalmamaktadır.

Bu tedaviye uygun derecede ki hastalıklarda tedavi 15’er dakikadan 2-4 seans halinde tamamlanabilmektedir. Bu tedavinin ardından bilimsel yayınlara göre nüksetme olasılığının %70 olduğu söylenmektedir. Hastalığın tekrar nüksetme olasılığını düşürmek için dikkat edilmesi gereken 2 unsur vardır. Bunlar;

Temizliğin çok iyi bir şekilde yapılması, aynı bölgeden tekrar kıl, tüy veya cilt kalıntısının giriş yapmaması için hijyene dikkat edilmesidir.

Her tedavi şeklinde mutlaka tekrarlama riski bulunmaktadır. Gümüş tedavisinin uygulanmasının ilk seferinde bu oran %70 civarında olabilir. Gerekirse ikinci seans uygulanmaktadır.

Gümüş nitrat tedavisi yönteminin avantajları ;

Hasta, tedavi bittiği gibi günlük hayatına devam edebilir.
Belirgin bir şekilde ağrı oluşmaz.
Yara ya da pansuman gibi uygulamalar gerektirmez.
Dikiş aldırma gibi birşey söz konusu olmaz.
Narkoz kullanılmamaktadır.
Ekonomiktir.
Ameliyat izi görülmemektedir.

Dezavantajları ;

Tekrar ihtimali %70 oranındadır.
Çok ilerleme gösteren hastalarda uygulanmaz.
Madde etrafa sıçradığında leke oluşturabilir.
Sigorta firmaları karşılamaz.

Fenol Yöntemi İle Kıl Dönmesi Tedavisi

Bu yöntemin uygulanmasıda gümüş nitrat tedavisi ile aynıdır. Gümüş nitrat yerine formik asit kullanılır. Ciltte açılan küçük deliklere ince cerrahi aletler ile giriş sağlanarak temizlenmesi sağlanır. Ardından herhangi bir yabancı madde kalmaması için de formik asit ile yıkanmaktadır.

Yazar: Op. Dr. Atilla KAYA

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Op. Dr. Atilla KAYA 1986 yılından bu yana genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermektedir. Kıl dönmesi, hemoroid ve anal fissür gibi makat hastalıkları yanı sıra nasır, siğil ve ben tedavileri uygulamaktadır.
iletişim
WhatsApp Destek
İletişim Bilgilerimiz