Anasayfa / Kondilom / Kondilom (Genital Bölge Siğilleri) Hakkında Sıkça Sorulanlar

Kondilom (Genital Bölge Siğilleri) Hakkında Sıkça Sorulanlar

Bu yazımızda görülme sıklığı son yıllarda artan kondilomlar yani anal ve genital bölge siğillerinden detaylı olarak bahsedilecektir. Siğiller toplumda sıklıkla görülen HPV kaynaklı cilt lezyonlarıdır. Anal ve genital bölgede ortaya çıkan siğiller ise kondilom olarak adlandırılmaktadır. Kondilomlar vücutta çıkan diğer siğillerden farklı olarak kanserleşmeye neden olabilmektedir. Bu nedenle fark edilir edilmez en kısa sürede tedavi edilmesi önerilmektedir.

Yazımızda kondilom nedir, kondilom neden olur, kondilom nasıl görünür, kondilom nasıl tedavi edilir, kondilom kansere neden olur mu, kondilom tedavisinde nelere dikkat edilmelidir gibi sorular detaylı olarak cevaplandırılacaktır.

kondilom tedavisi

Kondilom (Genital Siğil) Nedir?

Siğiller Human Papilloma Virüsüne bağlı olarak ortaya çıkan cilt lezyonlarıdır. HPV nin 100 den fazla farklı türü bulunmaktadır. HPV nin türüne göre vücudun farklı yerinde, farklı yapısal özelliklerde siğiller ortaya çıkmaktadır. HPV nin 40 farklı tipi anal ve genital bölge siğillerinden sorumludur. Bu tip virüsle temas sonrasında anal ve genital bölgede siğiller ortaya çıkmaktadır.

Kondilomlar virüs kaynaklı olmasından dolayı temas yoluyla bulaşmaktadır. Anal ve genital bölgede ortaya çıkan kondilomların bulaşması da çok büyük oranla cinsel temas yoluyla olmaktadır.

Kondilom Nasıl Bulaşır?

Kondilomlar cinsel temas yoluyla bulaşmaktadır. Ancak Human Papilloma Virüsünde kuluçka evresi bulunmaktadır. Kuluçka evresi virüsün bulaşması ancak vücutta pasif olarak bulunmasıdır. Vücutta pasif olarak bulunmaktan kasıt virüsün vücutta canlı olarak kalması ancak siğil oluşmasına neden olmamasıdır.

Kondilomların kuluçka evresi hakkında yapılan araştırmalarda virüsün ortalama olarak 3 hafta ile 8 ay arasında vücutta canlı olarak kaldığı tespit edilmiştir. Araştırmada bazı kişilerde virüslü kişilerle cinsel temastan aylar sonra siğil oluşumları görülmüştür.

Kondiloma Neden Olan HPV Tipleri Nelerdir?

Kondilomlara ortalama olarak 40 farklı HPV tipi ile ilişkilendirilmektedir. Bunlardan bazıları yüksek kanser riskli bazıları ise düşük kanser riskli tiplerdir.

Kondiloma neden olan düşük riskli HPV tipleri: 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 55 ve 62

Kondiloma neden olan yüksek riskli HPV tipleri: 26,53 ve 66 gösterilmektedir.

Kondiloma neden olan kanser açısından en riskli HPV tipleri: 16 ve 18 en yüksek riskli tiplerdir. Ek olarak ,31, 33, 35, 39, 45, 51, 56, 58, 59, 68, 73 ve 82 gösterilmektedir.

Kondilom Risk Faktörleri Nelerdir?

Kondilom cinsel temas yoluyla bulaşmaktadır. Bunun için korunmasız ilişkiler risk faktörü oluşturmaktadır. Korunmak %100 korunma sağlamasa da büyük oranda korunma sağlamaktadır.

Ayrıca ilk cinsel ilişkinin erken yaşta ve korunması olması hem kondilom riskini hem de kanser riskini arttırmaktadır. Cinsel partner sayısının fazla olması da kondilom riskini arttırmaktadır.

Kondilomdan (HPV’den) Korunma Yolları

Kondilomlardan ve hpv virüsünden korunmak için en iyi yöntem cinsel olarak aktif yaşa gelmeden önce aşılama yapılmasıdır. Yapılan çalışmalar rutin olarak HPV aşısının yapıldığı ülkelerde HPV ye bağlı olarak ortaya çıkan kanser türlerinin görülme oranlarının çok daha az olduğunu göstermektedir.

%100 olmasa da cinsel ilişkide prezervatif kullanılması siğillerin bulaşmasını engellemektedir.

kondilom tedavisi

Kondilom Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kondilom tedavisinde güncel olarak kullanılan 2 farklı yöntem bulunmaktadır. Bunlar krioterapi (dondurma) yöntemi ve radyo frekans yöntemidir.

Radyo Frekans Yöntemi ile Kondilom Tedavisi

Radyo frekans cihazı sağlık ve estetik alanında sıklıkla tercih edilen bir cihazır. Bu cihaz radyo dalgalarını ısı enerjisine dönüştürmektedir. Isının etksisi ile siğiller ve benler tedavi edilebilmektedir. Yüksek ısısı ve bu ısının çok hassas olarak ayarlanabilmesi sayesinde tedavi yöntemi anal ve genital siğillerin tedavisinde bile güvenle kullanılabilmektedir.

Radyo frekans cihazının yüksek ısısı siğillerin ciltten buharlaşmasını sağlamaktadır. Ayrıca cihazın hassas olarak ayarlanması sayesinde siğil dokusu istenilen oranda buharlaştırılabilir. Böylece sağlıklı doku kaybı olmaz, kontrolsüz yanıklar oluşmaz.

Krioterapi ile Kondilom Tedavisi

Krioterapi dermatoloji uzmanları tarafından ben ve siğil tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Ancak tedavi alanı sınırlı olmasından ve ciltte kontrolsüz yanıklara neden olma riskinden dolayı kondilom tedavisinde çok tercih edilmemektedir.

Krioterapi tedavisinde siğile sıvı azot uygulanarak çürümesi sağlanır. Ancak anal ve genital bölge iç kısımlarında bu tür bir uygulama sınırlı şekilde uygulanabilmektedir. Bu durumda siğillerin tamamen yok edilememesine ve tedavinin başarısız olmasına neden olmaktadır.

Kondilom bulaşıcı bir sorundur. Bu nedenle tedavide en önemli husus siğillerin tamamının temizlenmesidir. Aksi halde kalan siğiller kısa sürede yayılabilir. Ve tedavi başarısız olur.

whatsapp bilgi

Kremle Kondilom Tedavisi (Siğil Kremleri)

Piyasada siğil tedavisi için satılan bazı ürünler bulunmaktadır. Bu tür ürünlerin başarı oranları oldukça düşüktür. Ancak yeni oluşan siğillerde etkilidir. (yeni oluşumlarda bile başarı oranı düşüktür.) Krem tedavisi denenebilir ancak tedaviden sonuç alınmaması halinde ısrarcı olunmamalıdır. Aksi halde krem tedavisi denenirken sorun daha geniş bir alana yayılabilir.

Kondilom Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kondilom tedavisinde en önemli husus tedavi sırasında tüm siğillerin dikkatle temizlenmesidir. Siğil dokusu kalması halinde sorun kısa sürede tekrar yayılabilir. Ve tedavi başarısız olur.

Kondilom tedavisinde bir diğer önemli husus ise takip süresidir. Kondilom virüs kaynaklı olmasından dolayı ve HPV nin kuluçka evresi bulunmasından dolayı tedavi esnasında tüm siğiller temizlense bile bir süre sonra yeni siğil oluşumları görülebilir. Bu nedenle kapsamlı bir tedavi için hasta mutlaka takip edilmelidir. Doktorun önerisinde göre yeni siğil oluşumları görülmez ise tedavi tamamlanmalıdır.

Kondilomlar tedavi edilse bile dikkat edilse bile tekrar bulaşabilir bu nedenle bulaşma riskini en aza indirmek için gerekli önlemler alınmalıdır.

Kondilom Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Kondilomların bazı tipleri kanserle ilişkilendirilmektedir. Tedavi edilmeyen ve tedavisi ertelenen kondilomlar süreç içerisinde kansere neden olabilmektedir. Bu nedenle siğil oluşumları fark edildiğinde gecikmeden uzman bir doktora başvurulması önerilmektedir.

Kaynaklar

1. Kondilom Tedavisi – Op. Dr. İbrahim KAVAK – IDEA Kadıköy

2. Yanofsky, V. R., Patel, R. V., & Goldenberg, G. (2012). Genital warts: a comprehensive review. The Journal of clinical and aesthetic dermatology, 5(6), 25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3390234/.

3. Bansal, A., Singh, M. P., & Rai, B. (2016). Human papillomavirus-associated cancers: A growing global problem. International Journal of Applied and Basic Medical Research, 6(2), 84. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4830161/

4. Plummer, M., Peto, J., Franceschi, S., & International Collaboration of Epidemiological Studies of Cervical Cancer. (2012). Time since first sexual intercourse and the risk of cervical cancer. International journal of cancer, 130(11), 2638-2644. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3982220/

5. Thomas, T. L. (2016, August). Cancer prevention: HPV vaccination. In Seminars in oncology nursing (Vol. 32, No. 3, pp. 273-280). WB Saunders. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4992181/

Yazar: Op. Dr. Atilla KAYA

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Op. Dr. Atilla KAYA 1986 yılından bu yana genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermektedir. Kıl dönmesi, hemoroid ve anal fissür gibi makat hastalıkları yanı sıra nasır, siğil ve ben tedavileri uygulamaktadır.
iletişim
WhatsApp Destek
İletişim Bilgilerimiz